Hospice en terminale thuishulp Noordoostpolder Urk Emmeloord

Terminale Thuishulp bereikt 1000e intake

 

Bij de Terminale Thuishulp zijn 67 vrijwilligers actief als waker.

Bron: De Noordoostpolder

Een bijzondere mijlpaal voor de Stichting Terminale Thuishulp Noordoostpolder-Urk: onlangs is de 1000e intake voor een thuiswaak afgenomen. Voor het Bijna Thuis Huis staat de teller op 200 intakes. De Terminale Thuishulp bestaat dit jaar 30 jaar.
EMMELOORD / URK Vrijwilligers (‘wakers’) waken ’s nachts thuis bij mensen in hun laatste levensfase, om de naasten te ontlasten. Het Bijna Thuis Huis, ook wel een hospice genoemd, aan de Houttuinen in Emmeloord biedt plek aan twee gasten uit de NOP en Urk die terminaal zijn en niet meer thuis kunnen of willen blijven. Vrijwilligers zijn daar 24/7 aanwezig en maken het de gast en de naasten zo comfortabel mogelijk. Een zorgachtergrond als vrijwilliger is niet nodig: er is op afroep altijd zorg beschikbaar. Het belangrijkst is het hebben van inlevingsvermogen en een luisterend oor.

De coördinatoren van de Terminale Thuishulp, een zestal zeer gemotiveerde dames, zorgen voor de intakes en de organisatie rondom een waak. Zij zijn de schakel in het proces en voor alle betrokkenen het aanspreekpunt. ‘Een waardevolle invulling van mijn vrije tijd, en heel bijzonder dat ik onderdeel mag zijn van zo’n intieme gebeurtenis als het sterven. En absoluut niet eng, we voeren prachtige gesprekken en de sfeer is vaak heel gemoedelijk’, aldus coördinator Janke (68). Cora (57) vult aan: ‘De wakers doen fantastisch werk, wij coördineren alles eromheen en ondersteunen waar nodig. Als coördinator moet je heel flexibel zijn, want een verzoek tot een waak komt altijd plotseling en dan moet je snel kunnen schakelen om het rond te zetten. Gelukkig lukt dit altijd, mede door ons digitale roostersysteem waar alle wakers hun beschikbaarheid invullen. Dit werkt perfect.’

Vrijwilligers
Bij de Terminale Thuishulp zijn 67 vrijwilligers actief als waker. Er wordt van de vrijwilliger gevraagd om minimaal 8 uur per week beschikbaar te zijn. Een thuiswaak vindt alleen ’s nachts plaats (8 uur) en bij een waak in het Bijna Thuis Huis zijn het overdag blokjes van 4 uur en ’s nachts een blok van 8 uur.

Voordat een vrijwilliger wordt ingezet, volgt hij of zij een training die bestaat uit een online voorbereiding, 2 dagen cursus op locatie en een afsluitend praktijkdeel onder begeleiding van een ervaren zorgverlener. Ook wordt er maandelijks een themabijeenkomst georganiseerd. De begeleiding van en aandacht voor de vrijwilligers is heel belangrijk bij de Terminale Thuishulp.

In oktober start weer een nieuwe cursus voor vrijwilligers. Wie vrijwilliger wil worden of meer informatie wil, kan de website raadplegen: tthnop-urk.nl.. Of bel met de dienstdoende coördinator op 06-301 000 40.

We voeren prachtige gesprekken en de sfeer is vaak heel gemoedelijk