Hospice en terminale thuishulp Noordoostpolder Urk Emmeloord

Introductiecursus vrijwilligers

Op 11 en 12 oktober 2024 organiseert de Terminale Thuishulp Noordoostpolder-Urk een introductiecursus voor nieuwe vrijwilligers die bereid zijn te waken in de Noordoostpolder en/of op Urk. In deze cursus leren de vrijwilligers om ondersteuning te bieden in de laatste levensfase. Hoe zij een luisterend oor kunnen bieden en het beste aandacht en tijd kunnen geven. Aan de persoon die terminaal is, maar ook aan de naasten.

Samen met de mantelzorgers en de beroepsmatige zorg doen de de vrijwilligers wat gedaan moet worden in deze onzekere, maar ook bijzondere periode. Zij verrichten geen medische handelingen en zijn er niet voor de zware huishoudelijke taken, maar ondersteunen daar wel vaak bij. Vrijwilligers kunnen taken van de mantelzorgers overnemen, zodat zij even afstand kunnen nemen en tijd voor zichzelf hebben. Weten dat iemand aanwezig is, kan de rust geven die op dat moment zo nodig is.

Naast deze introductiecursus volgen de vrijwilligers regelmatig trainingen om hun vaardigheden op peil te houden. Elke vrijwilliger kan op zijn of haar beurt rekenen op begeleiding en aandacht.

Wat vragen wij van de vrijwilligers?
Tijd, aandacht en inlevingsvermogen. Vaak is ‘er zijn’ al heel waardevol. Vrijwilligers schrijven zich in voor dagdelen waarin zij beschikbaar zijn, in totaal 8 uur per week. Zodra er een aanvraag komt voor ondersteuning, kunnen de coördinatoren dan snel schakelen. Bij mensen thuis in de Noordoostpolder of op Urk waken de vrijwilligers ’s nachts van 23:00 tot 7:00 uur. In het Bijna Thuis Huis in Emmeloord gaat het overdag om periodes van 4 uur en ’s nachts 8 uur.
Alle wakers starten met het volgen van de introductiecursus. Ook vragen wij van ieder een Verklaring Omtrent Gedrag.

Aanmelden
Heeft u hart voor mensen in uw omgeving in de laatste levensfase? Bent u zelfstandig, kunt u goed luisteren en weet u er op een respectvolle wijze voor iemand te zijn? Meld u dan aan bij onze coördinator via telefoonnummer 06-301 000 40 of e-mail coordinatoren@tthnop-urk.nl. De Terminale Thuishulp Noordoostpolder-Urk kan versterking in de vorm van mannelijke en vrouwelijke wakers goed gebruiken.