Hospice en terminale thuishulp Noordoostpolder Urk Emmeloord

Dertig jaar Terminale Thuishulp

Dertig jaar Terminale Thuishulp: Er zijn voor de terminale gast

Dit voorjaar bestaat de Stichting Terminale Thuishulp Noordoostpolder-Urk dertig jaar. Voorzitter Jan Ernst Nagel is trots op wat de vrijwilligers van deze stichting voor de samenleving doen. ‘We hebben in die dertig jaar 992 keer bij iemand thuis gewaakt en 194 keer in hospice het Bijna Thuis Huis’.
De Stichting TTH Noordoostpolder-Urk heeft maar liefst zeventig wakers, mannen en vrouwen die waken bij de terminale gast; thuis, of in één van de twee appartementen van het Bijna Thuis Huis. Thuis vindt het waken ’s nachts plaats en in de hospice 24 uur per dag. Dit doet de stichting vooral om de familie en andere mantelzorgers rust te geven en de terminale gast een rustig en waardig einde van het leven.

Bericht uit de Noordoostpolder 11 mei 2023

Het is dankbaar en ook indrukwekkend werk. Een vrijwilliger verwoordde haar ervaring als volgt: ‘Mijn motivatie is dat ik er voor onze gasten kan zijn. Vooral omdat je als vrijwilliger álle tijd kunt nemen om dát te doen wat op dát moment belangrijk is. Dat kan zijn een luisterend oor bieden, een fijn gesprek hebben of mogelijkheden zoeken om het de gast zo prettig mogelijk te maken. Maar vaak heeft óók het bezoek van de gast behoefte aan wat verzorgende aandacht’.

Voor de wakers zijn er zes coördinatoren. Zij hebben één week per zes weken dienst, 24 uur per dag, zeven dagen in de week. Intensief werk. En dan zijn er nog zeven bestuurders (waaronder een specialist palliatieve zorg van Zorggroep Oude en Nieuwe Land) die het beleid op de lange termijn vaststellen en bewaken Jan Ernst Nagel: ‘Uitdagingen zijn er genoeg. In de professionele zorg loopt het aantal vacatures op. Door de vergrijzing zal een toenemend aantal mensen een beroep doen op onze stichting. Zijn daarvoor op termijn voldoende vrijwilligers te vinden? Kan de stichting ook het nodige betekenen voor de groeiende groep Nederlanders met een andere cultuur rondom het overlijden?’

Vooralsnog is er voor elke aanvraag genoeg vrijwilligershulp. ‘We zijn zelfs de enige organisatie in Nederland die voor elke nacht vrijwilligers heeft in de hospices. Er zijn voor de ander, zorg voor elkaar, dat doen we blijkbaar heel goed in onze regio. Fantastisch dat onze stichting dit al dertig jaar kan organiseren en faciliteren’, aldus Jan Ernst Nagel tot slot.