Schakel onze hulp op tijd in

Hulp bij het sterfbed van een geliefde wordt vaak te laat ingeschakeld. Stichting Terminale Thuishulp Noordoostpolder-Urk wil verandering aanbrengen in deze ontwikkeling en haar diensten nogmaals onder de aandacht brengen van de Urker bevolking. Daarom stond er donderdag 18 mei 2025 een paginagroot artikel in het Urkerland.

Stichting Terminale Thuishulp is in 1993 opgericht en draait volledig op vrijwilligers uit de regio. Vrijwilligers volgen een basistraining en krijgen goede ondersteuning. Het totaal aantal vrijwilligers dat actief is bij de stichting, inclusief bestuur en coördinatoren is 88. Daarvan komen dertien vrouwen en zes mannen van Urk. De stichting richt zich op het bieden van hulp en aandacht in de laatste levensfase.

Iedereen in de Noordoostpolder en op Urk kan hulp aanvragen “Toch worden we vaak in een (te) laat stadium ingeschakeld. Mantelzorgers raken overbelast , omdat ze de volledige zorg voor hun naaste op zich willen nemen.” aldus voorzitter Jan Ernst Nagel. Om die reden wil het bestuur van de stichting nogmaals benadrukken dat de vrijwilligers er willen zijn voor de families en hun hulp willen aanbieden. Een hulpverzoek kan door de cliënt of mantelzorgers aangevraagd worden, of door professionele hulpverleners.

Lummie de Boer-van den Berg (64)
‘Vaak is het genoeg om er alleen maar te zijn’

Hoelang ben je al vrijwilliger bij TTH? 
,,Ik ben bijna tweeënhalf jaar vrijwilliger nu. Ik ben vrijwilliger geworden omdat ik, nadat ik met vervroegd pensioen ben gegaan, mijn vrije tijd graag zinvol wilde invullen.”

Hoe bevalt het vrijwilligerswerk? 
,,Het is erg dankbaar werk. Je kunt echt iets betekenen voor de mensen die in de laatste fase van hun leven zijn.”

Wat zijn je werkzaamheden? 
,,Ik ben vooral werkzaam in het Bijna Thuis Huis in Emmeloord en ben daar meestal twee dagdelen per week. Het werk is heel afwisselend. Je probeert zoveel mogelijk aan de wensen van de gast te voldoen. Soms wil de gast alleen zijn, dan zit je op een kamer ernaast, maar meestal ben je bij de gast op de kamer en probeer je aan de wensen van de gast te voldoen. Vaak is het genoeg om er alleen maar te zijn. Dat is het belangrijkste, dat je er gewoon bent, zodat de gast weet dat hij of zij niet alleen is.”

Raad je het werk bij TTH aan? 
,,Je kunt je medemens echt tot steun zijn, daarom ben ik blij dat ik voor dit vrijwilligerswerk heb gekozen. Ik raad het anderen ook aan, die een goede invulling van hun vrije tijd zoeken. Je hoeft echt geen zorgachtergrond te hebben, iedereen kan het doen, ongeacht je werkervaring.”

Tineke Fruijtier-Pasterkamp (51)
De vrijwilligers van TTH zijn goud waard’

Hoe kwam je in contact met TTH? 
,,Ik ken de TTH vanuit mijn werk als wijkverpleegkundige eerder in de polder, maar werk nu al meer dan 20 jaar als coördinerend wijkverpleegkundige, in de Hofstee.”

Hoe werken jullie samen? 
,,Kortgeleden heb ik de TTH gevraagd voor inzet bij een situatie waarbij weinig mantelzorg betrokken was, zodat ’s nachts de hulp van TTH ingezet kon worden. Daardoor konden de mantelzorgers hun rust pakken en was de nachtdienst ontzorgd.”

Hoe ervaar je deze samenwerking? 
,,De hulp vanuit de TTH biedt een mooie samenwerking, met fijne vrijwilligers die hun taak met verve uitvoeren. En die dat ook nog eens vrijwillig doen; petje af hiervoor. Vooral de toewijding waarmee ze hun werk doen en de bewogenheid met de patiënt in de gesprekken die ze voeren, kunnen zeker van waarde zijn.”

Raad je de hulp van TTH aan? 
,,Door de jaren heen kom ik er als wijkverpleegkundige achter dat Urk uniek is qua mantelzorginzet. Veel mensen zijn daardoor niet alleen en hebben familie die ook de zorg rondom het waken zelf doen. Dit is erg mooi om te zien, toch komt het voor dat de kring rondom patiënt klein is en dan is de TTH echt aan te raden. Ik draag de stichting een warm hart toe; de vrijwilligers zijn goud waard.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *