Archief

 

Themaochtend met als thema  ‘Medicijnen en hun bijwerkingen’

Tijdens de themaochtend van 1 december 2016, waar 47 vrijwilligers aanwezig waren, kwam het thema ‘Medicijnen en hun bijwerkingen’ aan de orde.
Alien van der Veen en Bea ten Voorde  hadden zich verdiept in deze materie en noemden de presentatie: “Medicatie in de laatste levensfase”.
Ook kwam versterven aan de orde.
Vaak komen de symptomen pijn, misselijkheid, verwardheid en slapeloosheid voor in de laatste weken van het leven.  Er zijn verschillende middelen
die deze klachten kunnen verminderen.

De pijnladder is een stappenplan voor de medicamenteuze behandeling van pijn. Het is oorspronkelijk ontwikkeld door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor het behandelen van pijn bij kanker.

De pijnladder van de WHO bestaat uit drie treden. Bij onvoldoende pijnstilling gaat men over op de volgende stap.

  • Stap 1
    Niet-opiaten: paracetamol en NSAID’s (onder andere ibuprofen, diclofenac en naproxen).
  • Stap 2
    Toevoegen of vervangen van het niet-opiaat door een zwak werkend opiaat: codeïne of tramadol.
  • Stap 3
    Het zwak werkend opiaat vervangen door een sterk werkend opiaat: onder andere buprenorfine, fentanyl, morfine, oxycodon, methadon en piritramide.

De arts beslist welke medicijnen gegeven kunnen worden.  Wij zijn blij dat we in deze tijd leven. Er is zoveel meer bekend over medicijnen, hun werking, hun bijwerkingen  en over het versterven in de laatste levensdagen.


“Theater van de laatste dagen”  op de themadag van de vrijwilligers

theater-foto-bewerkt-5x10cm-3-november-20161Tijdens de themaochtend van 3 november 2016 speelde Nicoline van de Beek uit Culemborg een humoristische solo over het werken in de palliatieve zorg. Het was een prachtige voorstelling. De titel van dit stuk is Theater van de Laatste Dagen. Nicoline deed dit dmv een Amsterdams typetje, dit was heel herkenbaar en leuk.

Theatermaker Nicoline begon haar optreden met: “Ik bluf aan de telefoon. Nu zal ik eerlijk zijn. Ik ben nog nooit palliatief geweest. “
Op bijzonder knappe en humorvolle wijze gaf Nicoline de ruim dertig aanwezigen een wijze les. “Als de mensen aan jouw buitenkant kunnen zien dat je niet goed voor je zelf kunt zorgen, dan kun je ook niet voor een ander zorgen. Trek als vrijwilliger een vestje aan van bescheidenheid, zodat je goed kunt luisteren. Familie is heel belangrijk, vooral in de palliatieve fase. Alles komt harder aan, geluid, licht en geurtjes, houdt daar altijd rekening mee. Het er zijn is van groot belang. Wees aanwezig met je kalme zelf.
Als je de binnenwereld van de palliatieve persoon naar buiten kunt luisteren, dan ben je als vrijwilliger goed bezig.”

 


Praktijkdag voor de vrijwilligers

Op de praktijkdag, gegeven werd door Bea ten Voorde en Jannie van Es, aan de vrijwilligers, stond centraal:
″Het verplaatsen van een zieke zowel in het bed als naast het bed″

Hulpmiddelen zijn daarbij erg belangrijk. Er werd geoefend met het bekende oranje glijzeil  en een nieuw glijzeil, een soort steeklaken.  Dit is een speciaal hoeslaken dat onder de zieke blijft liggen en waar je deze gemakkelijk mee kunt verplaatsen. Het is weinig belastend voor de zieke en voor degene die de zieke helpt. Je kunt het als helpende zonder verdere hulp, alleen uitvoeren.

Er werd ook geoefend met het in en uit bed tillen en het op de stoel of postoel helpen. Waarbij gebruik kan worden gemaakt van een draaischijf.
Er kan tegenwoordig in de praktijk een speciale douchecap worden gebruikt, waarmee je zonder water het haar van de patiënt schoon kan masseren.

Zo zijn er weer veel handigheidjes geleerd en tips gegeven. In kleine groepjes werd er aan het bed geoefend. Het nieuw geleerde werd aan het bed direct in praktijk gebracht. Ook werd het geheugen weer opgefrist van wat al eerder werd geleerd. De meeste handelingen worden niet dagelijks gedaan door de vrijwilligers.
Het was een zeer leerzame dag.

Het oefenen aan het bed
Het oefenen aan het bed.